Nu : De Kennis van Nu (22:00 - 23:00) | Straks : NTR Academie (23:00 - 00:00) Nu : De Kennis van Nu (22:00 - 23:00) | Straks : NTR Academie (23:00 - 00:00)

Radio 5 Avond

Plaatje van
Nu op Radio 5: Programma: De Kennis van Nu
Aankeiler

Programma pagina: Musica Religiosa Orgelradio - IKON

 • Foto van Buitenlandse organisten

  Buitenlandse organisten

  29 december 2013 - 22:02

  Regelmatig vraag ik buitenlandse organisten cd's op te sturen van hun spel om op Webradio Musica Religiosa Orgelradio te presenteren en ook krijg ik ze af en toe ongevraagd. In deze laatste uitzending van het jaar leek het me een goed idee uit de verschillende landen interessante voorbeelden te laten horen. Luister en geniet....

  Fragment: Buitenlandse organisten

   

 • Foto van Musica Religiosa Orgelradio: Kerstmuziek

  Musica Religiosa Orgelradio: Kerstmuziek

  22 december 2013 - 22:02

  Zowel in Engeland, Duitsland, Zwitserland als Nederland bestaat een rijke kersttraditie, ook als het om orgelmuziek gaat. De keuze was dus best moeilijk. Zeker als ook de voorkeur uitgaat naar fraaie orgels , liefst uit verschillende perioden.

  Fragment: Musica Religiosa Orgelradio: Kerstmuziek

   

 • Foto van Luc Ponet: Orgels in Tongeren (B) e.o.

  Luc Ponet: Orgels in Tongeren (B) e.o.

  15 december 2013 - 22:02

  Luc Ponet is titulair organist van de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek in het fraaie historische stadje Tongeren in België. Hij heeft daar een bijzonder Le Picardorgel uit 1753 onder zijn handen dat kundig en in stijl is gerestaureerd, beter gezegd gereconstrueerd door de orgelfirma Thomas. Dit orgel is te horen op de cd 'Flemish organ Treasures, volume 1'. Dat Luc Ponet volledig vertrouwd is met dit orgel blijkt wel uit verschillende composities van hem, die hier goed tot hun recht komen. Maar Tongeren heeft meer orgelpijlen op haar boog. Zo staat er een fraai romantisch orgel van Peereboom & Leijser uit 1857 in de Kerk van St. Jan Baptist, waar Luc Ponet o.a. werken uit de klassieke periode uit Engeland speelt. Als derde klinkt in deze uitzending een orgel uit 1788 van de Vlaamse bouwer Van Pethegem, dat staat in de forse kapel van de uitgestrekte en bezienswaardige  landcommanderij Alden Biesen bij Tongeren. Hier klinken werken van anonieme componisten uit de 18e eeuw voortreffelijk, ook omdat de kerk een ideale akoestiek heeft. En onder de vaardige handen van Luc Ponet wordt dat een feest! Ook speelt hij hier de complete Goldbergvariaties, waarvan we om des tijds wille helaas maar een klein deel kunnen laten horen.

  Fragment: Luc Ponet: Orgels in Tongeren (B) e.o.

   

 • Foto van Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk in Kampen

  Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk in Kampen

  08 december 2013 - 22:02

  Hij zit zo'n beetje op de meest begerenswaardige plek van Nederland als het om orgels gaat: de Bovenkerk van Kampen met zijn prachtige historische Hinszorgel uit 1743 en zijn fraaie koororgel, gebouwd door Reil in 1999. En ook staat er nog een positiefje van Steendam met één register, dat in de bijzondere akoestiek goed tot zijn recht komt. Het gaat natuurlijk om Ab Weegenaar, opvolger van de legendarische Willem Hendrik Zwart. Je hoort in al zijn cd's, en dat zijn er zeker al een zevental, de 'Spielfreude' er vanaf spatten. Zowel in het literatuurspel als in de improvisaties. Een welkome gast voor Orgelradio dus!

  Fragment: Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk in Kampen

   

 • Foto van Victorian Organs on the continent

  Victorian Organs on the continent

  01 december 2013 - 22:33

  Engelse orgels mogen zich in een toenemende mate van populariteit verheugen. Fokke Rinke Feenstra uit Grootegast heeft zich speciaal toegelegd op het aankopen en restaureren van orgels van over de Noordzee. Een aantal is al geplaatst, zoals in de Gereformeerde kerk van Wirdum en in de Engelmunduskerk in Driehuis. Maar er komen er meer. Een bezoek aan de werkplaats van Feenstra, waar ook organist Luuk Sikkema graag bezig is en orgels demonstreert.

  Fragment: Victorian Organs on the continent

   

 • Foto van English Cathedral Organ Hooglandse kerk Leiden

  English Cathedral Organ Hooglandse kerk Leiden

  01 december 2013 - 22:02

  Al jaren zijn ze bezig, de Stichting Cathedral Organ Leiden. Doel: een Engels kathedraalorgel voor de Hooglandse Kerk in Leiden. En het gaat ze lukken ook. Uitgangspunt wordt het Father Willisorgel uit 1892 dat nu in de orgelzaal van Henk Kooiker staat. Maar dan zodanig aangevuld dat een orgel met niet minder dan vier klavieren beschikbaar is. En dat alles gerestaureerd en gebouwd door diezelfde firma Henry Willis & Sons Limited. Volgend jaar, als de Hooglandse kerk 700 jaar bestaat moet het gebeuren. Daarom is er nu een promotiecd beschikbaar waarop (een deel van) het orgel alvast te horen is. Ambassadeur van het project Frank Resseler is een enthousiast pleitbezorger.

  Fragment: English Cathedral Organ Hooglandse kerk Leiden

   

 • Foto van Albert de Klerk: nagelaten werk

  Albert de Klerk: nagelaten werk

  24 november 2013 - 22:02

  Albert de Klerk (1917-1998) was een begenadigd musicus en organist. Hij heeft een rijk oeuvre aan koor- en orgelmuziek nagelaten. Toch zat in de nalatenschap een aantal orgelwerken die niet eerder in druk waren verschenen en die zeker de moeite waard zijn om te publiceren. Boeijnga Music Publications heeft de twaalf werken nu uitgegeven. En de IKON heeft ze opgenomen. Ze worden gespeeld door Gonnie van der Maten op het Adema-Schreursorgel van de Krijtberg in Amsterdam. Gonnie was zijn laatste conservatoriumstudente. Gasten in de uitzending zijn: Gemma Coebergh, opvolgster van Albert de Klerk in de St.Josephkerk in Haarlem, Lourens Stuifbergen, die het archief heeft nageplozen en de werken op het spoor is gekomen en Wybe Sierksma, directeur van Boeijnga.

  Fragment: Albert de Klerk: nagelaten werk

   

 • Foto van Herman Strategier: Orgelwerken

  Herman Strategier: Orgelwerken

  17 november 2013 - 22:02

  'Musique pour faire plaisir', dat is wat componist, organist en kerkmusicus Herman Strategier (1912-1988) voor ogen stond. Muziek dus die mensen met plezier uitvoeren en aanhoren. Daarom is dat ook de titel geworden van de biografie die door de musici Nico Schrama en Lourens Stuifbergen is geschreven. Naast Schrama en Stuifbergen is ook organist Wouter van Belle te gast, opvolger van Strategier in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht. Want hij zorgde voor een aansprekende cd met orgelwerken van Strategier, gespeeld op de orgels van de Dom en de Sint Catharinakathedraal in Utrecht.

  Fragment: Herman Strategier: Orgelwerken

   

 • Foto van Willeke Smits: Johann Gottfried Walther

  Willeke Smits: Johann Gottfried Walther

  10 november 2013 - 22:32

  Johannn Gottfried Walther is, als achterneef van Johann Sebastian Bach, altijd in zijn schaduw blijven staan. Toch was er een grote wederzijdse waardering. Willeke Smits zegt het zo: Johann Sebastian overstijgt de tijd als geniaal componist, Johann Gottfried Walther blijft een (begenadigd) kind van zijn tijd. Zijn werk concentreert zich vooral op talrijke koraalbewerkingen én het voor orgel bewerken van Italiaanse concerti voor strijkorkest, een populair genre in die tijd. Willeke Smits heeft gekozen voor twee voortreffelijke orgels, die duidelijk verschillen in klankkleur: het Bachorgel van de Grote Kerk van Dordrecht, een stijlkopie van een Gottfried Silbermannorgel uit de tijd van Walther, en het Bätzorgel van de Evangelisch-Lutherse kerk van Den Haag.

  Fragment: Willeke Smits: Johann Gottfried Walther

   

 • Foto van Jamie de Goei: Orgel.

  Jamie de Goei: Orgel.

  10 november 2013 - 22:02

  In de Grote kerk van 's Hertogenbosch, een fraaie ruime waterstaatskerk uit 1822, staat een orgel van Jonathan Bätz uit 1831. Bijzonder is dat op één register na alles origineel is overgeleverd. En dat is te horen! Ook de gave akoestiek speelt mee. Daarom is de nieuwe cd van vaste organistJamie de Goei zo aangenaam om naar te luisteren. Hij heeft gekozen voor een afwisselend repertoire (van Bach tot Vierne en zelfs Grieg) dat overtuigend klinkt op dit orgel.

  Fragment: Jamie de Goei: Orgel.

   

Advertentie
Headlines Weer Verkeer
 • Weer:
 • graden
 • 1
 • Windkracht
 • Bron: Meteo consult
 • Meer
Headlines Weer Verkeer
 • Er is momenteel geen informatie beschikbaar.
 • Verkeer 03